- Jaarfeesten voor alle leeftijden -

In het najaar start het Keltisch nieuwjaar, beginnend met het eerste jaarfeest Samhain. Wij vieren deze gezinsfeesten al een tijdje en deze traditie en rituelen willen wij graag delen met andere families. De jaarfeesten hebben een oorsprong van voor de Christelijke religie en zijn gebaseerd op de seizoenen en natuur. Door deze jaarfeesten met jong en oud te vieren, komen we ook meer in contact net de natuur.

De jaarfeesten bestaan uit een uitleg over het feest en de tijd waarin deze staat, in relatie tot het jaarwiel. Daarnaast zijn er rituelen die we uitvoeren met zijn allen en ook maken we tijdens deze workshops iets creatiefs wat je op het jaarfeest zelf kunt gebruiken, of in de workshop zelf. Alle materialen die wij gebruiken en ook eten en drinken zitten bij de workshop in.

 

De jaarfeesten hebben altijd een vast datum, de workshops worden een paar dagen voor het eigenlijke feest gehouden zodat je op de dag zelf het thuis kunt vieren. De verschillende jaarfeesten zijn:

Samhain, 31 Oktober; Dia de los Muertes in Spaanse landen, wat later bekend werd als Halloween. De start van de winter waarbij je als familie je overledenen eert en herdenkt, en verwelkomt in je huis voor een maaltijd. Tijdens de workshop maken wij pompoen gezichten om licht in het donker te brengen, we bakken hartig brood om ons te voeden in deze koude tijd, kijken terug op het afgelopen jaar, gebruiken rituelen om dit feest te vieren.

Yule, 21 December, winter equinox; de kortste dag en de langste nacht. In dit feest vieren we dan het licht weer terugkeert, de yule boom brengt licht(waar de kerstboom op is gebaseerd) wordt in een versierde boomstam vertegenwoordigd, er zijn veel kaarsen en gele kleuren om het licht te verwelkomen, groene takken brengen voorspoed (mistletoe) en we schrijven onze wensen voor het nieuwe jaar op. Tijdens de workshop maken we allerlei dingen om dit feest thuis te vieren.

Imbolc, 1 februari; het einde van de winter wordt gevierd, in de aarde begint alles weer te groeien maar is nog verstopt voor het oog. Je wenslinten hang je in de boom, we maken graanpopjes  of kruizen voor bescherming (vroeger gemaakt van de winterbedden die verschoond werden in deze tijd), drinken zonnemelk (de lammetjes zijn geboren en er is weer melk te drinken) en thuis kan je de grote schoonmaak beginnen! Het leukste van dit feest is het vuur wat warmte bied en het wakker maken van alles wat leeft in de aarde, dit zullen we dan ook met veel muziek en geluid samen doen!

Ostara, 21 Maart, lente equinox; het lentefeest waar geboorte en nieuwe leven centraal staat. De lentegodin Eaostre staat centraal en in het verhaal horen we hoe de eieren en de haas met dit feest gekoppeld zijn (hier komt het eieren verven, zoeken en de paashaas vandaan). Naast verven en eieren zoeken is dit ook een tijd om lekker warm brood te bakken en tussen twee vuren lopen of springen we van de winter naar het nieuwe leven van de lente!

Beltane, 1 mei; feest van vuur en vruchtbaarheid; tijdens dit feest was de mei-paal (met zijn fallische vorm) het middelpunt van het feest. Alle jonge meisjes dansten om deze paal met witte en rode linten en bloemenkransen in het haar. Bij dit feest vieren we het vuur en springen over het vuur om ziekte uit te bannen en te genieten van het leven! Dansen, zingen en genieten daar gaat dit feest om. 

Litha/ midzomer, 21 Juni, zomer- equinox; de langste dag met de krachtigste zon, bij dit feest verbinden wij ons met zonnekracht in liefde met onze familie. Bij een kampvuur met marshmallows of BBQ, veel honing, de vloeistof van de zon. We vertellen mooie verhalen en sprookjes over liefde die overwint. Op deze dag en nacht probeer je zo lang mogelijk op te blijven en te genieten van elkaars gezelschap.

In de workshop nemen we je mee in het verhaal en de rituelen om midzomer te vieren.

Lamas of Lughnasadh, 1 Augustus; feest van de eerste oogst en overvloed, zoveel eten groeit er op het land dat het bijna te veel is om te eten! De bessen en vruchten die al geoogst kunnen worden smaken heerlijk! In dit feest vieren we overvloed, we delen met elkaar en maken plezier.

Mabon, 21 September, herfst equinox; in deze maand worden de laatste gewassen geoogst, appels en peren zijn rijp. de Voorraad werd ingemaakt en opgeslagen voor de winterperiode. Dankbaarheid en delen staan centraal in dit feest, een herfstaltaar laat je dankbaarheid zien, in het bos kan je een mooi palet aan gekleurde bladeren zien en de temperatuur is nu nog prettig om buiten te zijn.

 

De jaarfeesten starten bij Samhain, dit zal de eerste workshop zijn die wij geven om te starten met het nieuwe jaar.

De Jaarfeesten geef ik samen met Emmie Samidjono- Mous in Gaastmeer, bij Het Goede leven in Praktijk. Emmie en ik hebben samen de opleiding tot transformatie therapeut gevolgd en vullen elkaar heel prettig aan in onze kennis op chakra's, kruiden, rituelen, en kristallen.   Jullie krijgen hierdoor het beste van ons beide, een onvergetelijke ervaring waar jullie maximaal profijt van hebt en wij veel plezier aan beleven.

Welkom om dit met al je (klein) kinderen te vieren, je kan extra kinderen opgeven als je met meer dan één wilt meedoen.

 

Eén workshop kost 25,- euro voor één volwassene en één kind (2 uren inclusief drinken en hapjes), een extra kind kost 7,50 euro. Een serie van vier jaarfeesten kost 95,- en vier keer een extra kind kost 27,50 euro.

In de agenda kan je zien wanneer de workshops gepland zijn, hier kun je alvast een plekje reserveren voor de workshop.